Kleurcoderingen in de schoonmaak
Kleurcodering is een belangrijk onderdeel van de professionele schoonmaak en essentieel om zo hygiënisch mogelijk te werken. Dankzij de universele kleurcoderingen kan kruisbesmetting vermeden worden en is eenvoudig te voorkomen dat het toilet met hetzelfde doekje als het aanrecht schoongemaakt wordt. In deze blog zullen we u alles vertellen over kleurcoderingen in de schoonmaak en hoe u deze toe kan passen voor een blinkend schoon resultaat.
Welke kleuren worden er gebruikt in de schoonmaak en waar staan ze voor?
Eind jaren ’90 werd voor het eerst een universele kleurcodering geïntroduceerd. Over het algemeen wordt er in de schoonmaak met 4 hoofd kleuren gewerkt namelijk blauw, rood, groen en geel. We zullen hieronder uitleggen waar je deze 4 kleuren voor gebruikt:
Blauw
Blauw is de kleur voor het reinigen van glas en interieur. Glasdoeken hebben altijd een blauwe kleur en denk bijvoorbeeld aan Glassex.
Rood
Voor sanitaire reiniging gebruikt u altijd de kleur rood. Rode schoonmaakmiddelen zijn vaak zuur en hebben een lage PH waarde, denk bijvoorbeeld aan ontkalkers.
Groen
Groen wordt over het algemeen gebruikt voor de vloer, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, lobby’s van hotels en keukens.
Geel
De kleur geel wordt vooral in keukens gebruikt, denk bijvoorbeeld aan ontvetters en desinfectiemiddelen.
Deze kleurcoderingen worden niet alleen gebruikt voor bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes. Op de meeste professionele schoonmaakmiddelen wordt ook een kleurcodering aangegeven zodat duidelijk is waar het product voor gebruikt dient te worden. Daarnaast hebben hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld stoffer en blik of een bezem vaak ook een kleurcodering. Het is dan ook aan te raden om voor iedere ruimte een aparte set aan doeken en hulpmiddelen te hebben zodat kruisbesmetting voorkomen kan worden.
Naast deze 4 hoofdkleuren is het mogelijk om nog meer onderscheid te maken tussen verschillende ruimten, taken of materialen. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn in de voedselverwerkingsindustrie, als bepaalde voedingsmiddelen niet met elkaar in contact mogen komen. Er kan dan voor gekozen worden om naast blauw, rood, groen en geel nog andere kleuren te gebruiken.
Kleurcoderingen en HACCP
Het gebruik van kleurcodes voor schoonmaakmaterialen zorgt er automatisch ook voor dat aan de HACCP-richtlijn voldaan wordt. HACCP, of 'Hazard Analysis and Critical Control Points', is een wettelijk voorgeschreven norm voor bedrijven in voedselproductie, opslag en transport. Het doel is het minimaliseren van besmettingsrisico’s en het kleurcoderingssysteem zorgt ervoor dat de kans op besmetting aanzienlijk verminderd wordt. In bijvoorbeeld de groenteteeltindustrie, waar kruisbesmetting een groot risico vormt, vermindert een kleurcodesysteem effectief dit risico, wat bijdraagt aan HACCP-naleving.
Wat zijn de voordelen van kleurcodes in de schoonmaak?
Hygiëne en Gezondheid: Kleurcodes verminderen het risico op kruisbesmetting aanzienlijk, omdat ze voorkomen dat schoonmaakmaterialen en -gereedschappen van de ene ruimte naar de andere worden overgebracht. Dit verkleint de kans op verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.
Efficiëntie: Door kleurcodes te volgen, kunnen schoonmaakmedewerkers snel en gemakkelijk de juiste materialen en gereedschappen voor een specifieke taak identificeren. Dit versnelt het schoonmaakproces en vermindert verwarring.
Veiligheid: Het gebruik van kleurcodes kan ook bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer. Bijvoorbeeld, als bepaalde chemicaliën worden toegewezen aan een specifieke kleur, kunnen medewerkers gemakkelijk de juiste chemicaliën herkennen en vermijden om verkeerde combinaties te maken die schadelijk kunnen zijn.
Organisatie en Orde: Kleurcodes zorgen voor een georganiseerde en gestructureerde omgeving. Alles heeft zijn eigen plaats en de visuele scheiding van ruimtes en materialen draagt bij aan een opgeruimd en overzichtelijk geheel.